Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ...!

Η ιστορία του Ελληνισμού στον Πόντο έχει ως επίσημη αφετηρία την ίδρυση της Σινώπης στα βόρεια παράλια της Μικράς Ασίας από Ίωνες ναυτικούς περίπου το 800 π.Χ. Από τη Σινώπη ερευνητές ίδρυσαν άλλες πόλεις. Η κυριότερη αυτών των πόλεων ήταν η Τραπεζούντα το 783 π.Χ. Οι Έλληνες του Πόντου αναφέρονται από αρκετούς αρχαίους συγγραφείς. Από τον Πόντο καταγόταν ο αρχαίος αστρονόμος Ηρακλείδης ο Ποντικός καθώς και ο ιστορικός και γεωγράφος Στράβων.

Το διάστημα μετά από την οθωμανική κατάκτηση (κυρίως ο 18ος και ο 19ος αιώνας) χαρακτηρίζεται από μεταναστευτικά ρεύματα στη νότια Ρωσία και στον Καύκασο, όπου δημιουργούνται μεγάλες ποντιακές κοινότητες.[1] Στο έργο του Αποσπάσματα από την Ανατολή (1845) ο Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράυερ περιγράφει τις επαφές του με χριστιανούς ελληνόφωνους Ποντίους, που συναντά ταξιδεύοντας τον Εύξεινο Πόντο. Τους χαρακτιρίζει ως «Βυζαντινούς Έλληνες» και την γλώσσα τους ως «ελληνικά της Ματσούκας».[2] Τους περιγράφει ως ελληνόφωνους που προσκηνούν την Παναγία Σουμελά.[3]

Για την καταγωγή των σημερινών Ποντίων που ζουν στην Ελλάδα γίνονται ακόμα και σήμερα πολλές συζητήσεις. Η επικρατέστερη άποψη στην Ελλάδα είναι πως πρόκειται για απογόνους εκείνων των αρχαίων Ποντίων Ελλήνων που έζησαν κάποτε στην περιοχή [4], φυσικά με τις αναπόφευκτες επιρροές από Λαζούς, Γεωργιανούς, Αρμενίους και άλλους γειτονικούς λαούς.

Ανταλλαγή πληθυσμών...!

Το 1923 σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και μέσα στη συμφωνία της συνθήκης περιλαμβανόταν και οι κάτοικοι του Πόντου (όπως και αυτοί της Μικράς Ασίας).
θήκη της Λωζάνης, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και μέσα στη συμφωνία της συνθήκης περιλαμβανόταν και οι κάτοικοι του Πόντου (όπως και αυτοί της Μικράς Ασίας).

Στοιχεία Πληθυσμού...!


Συνολικός πληθυσμός: 4.000.000 - 4.500.000 παγκoσμίως (κατ' εκτίμηση)
Σημαντικοί πληθυσμοί: Ελλάδα: 2.500.000 - 3.000.000 (κατ' εκτίμηση) [εκκρεμεί παραπομπή]
Γλώσσα Ποντιακά, Ελληνικά
θρήσκευμα Χριστιανοί Ορθόδοξοι



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου